Obsahem akce CHLEBOVÁ SOBOTA bylo přiblížení výroby základní potraviny dnešnímu uspěchanému člověku. Informace o tom, co jíme a jak kvalitní a bezpečné jsou potraviny, které se v rodinách konzumují. Během soboty od 10 do 17 hodin předváděla Zdeňka Palátová postup výroby chleba od nakrmení kvásku až po koulení chleba do ošatky a samotné pečení. Vzorky chlebů z pekárny Vrátka byly celý den připraveny k ochutnávání.
Chleba z pekárny Vrátka jsou již v Třebíči známým pojmem. Naše několikaleté zkušenosti ze samotného pečení chleba pro širokou veřejnost a také s kursy pečení chleba, které jsme v minulých letech pořádali v Kavárně Vrátka – kurs Upečeme to spolu v letech 2016 a 2016, stály u základu naší letošní aktivity CHLEBA DO KAŽDÉ RODINY. Cílem celoročního snažení v projektu je informovat o této základní potravině, o její domácí výrobě, o kvalitě základních surovin a naučit zájemce z řad veřejnosti postupy výroby základních druhů domácího pečiva.
A tak vznikl i nápad na víkendovou propagační akci. V sobotu 15. 7. 2017 proběhla tedy poprvé propagační akce Chlebová sobota – soutěž o NEJCHLEBA – mohli jste ochutnat, co se účastníci minulých kursů naučili. Celkem 11 soutěžních vzorků ohodnotila porota složená ze samých odborníků! Kdo chleba hodnotil? Devítičlenná porota složená ze tří lektorů kursů a 6 osob byli návštěvníci akce Oživené židovské město, které jsme prostě oslovili na ulici. Vítězem soutěže se stal Petr Machát z Třebíče se žitným chlebem, druhé místo získala Daniela Vilhelmová z Třebíče s bezlepkových chlebem a na třetím místě se umístil Petr Hroščaník z Vladislavi se žitným chlebem. Jako odměnu získali pekaři poukázky na suroviny na další pečení.
V neděli akce pokračovala ukázkovým kursem pečení židovského cukroví a chaly. Celé odpoledne mohli návštěvníci židovské čtvrti vidět, jak se cukroví vykrajuje, zdobí a peče. Také motání chaly jsme předvedli a samotní návštěvníci si mohli vyzkoušet svoji šikovnost.
Během neděle byl připraven i doprovodný program pro veřejnost – ochutnávka a poradenství pro domácí pečení. Součástí akce bylo i vystoupení muzikantů. Před pekárnou Vrátka hrála pouliční kapela.
Mnozí návštěvníci se hned na místě zajímali o další chlebový kurs. Termín plánujeme na 22. září. Kurs je veden tak, aby každý účastník mohl získané zkušenosti a dovednosti využít v domácím prostředí. Každý účastník získá i základní materiály k domácí výrobě v podobě tištěných postupů. Kurs naučí účastníky staré klasické postupy výroby chleba – tak jak je dělaly kdysi naše babičky a prababičky. Bez konzervačních látek a bez éček. Když dnes přinesu někam doma pečený chleba, tak často slyším větu: „dýchlo na mne dětství!“ Náš projekt se snaží právě o to, aby i naše děti ochutnali chutné a zdravé domácí potraviny. Co může být lepším výstupem projektu než pochvala za chutnou snídani, svačinu či večeři z vlastní kuchyně. Chleba s máslem a domácím džemem.
Budou tedy další kursy a začnou péci noví pekaři. A tak opět budeme opakovat i soutěž. Mnoha lidem se akce líbila a ptali se na další. My rádi všechny zájemce o dobrý chleba pozveme na další akce. Těšte se! Dáme o nich včas vědět.
Autor článku : Zdeňka Palátová